Vintermænd

En flot fortalt historie om to tyske brødre i tiden op til, og under, 2. verdenskrig.

Karl og Gerhard fører en fredelig tilværelse i hjembyen Hamburg. Karl driver familiefirmaet Strangl Kleidenfabrik videre efter faderens død. Gerhard er professor i matematik på universitetet.

Efterhånden som Hitler strammer grebet om landet, begynder jorden dog at skride under brødrene. De bliver begge ufrivilligt involveret i nazistbevægelsen og kastet rundt i et spil, som de hverken kan acceptere eller kæmpe imod. Begge tvinges de derud, hvor grænsen mellem godt og ondt bliver diffus, og sindet slår dybe revner.

Der er rigtig mange bøger der, med skiftende held, har 2. verdenskrig som omdrejningspunkt. Med "Vintermænd" anlægger Jesper Bugge Kold en vinkel på sin historie som jeg ikke har set før. Han lader os komme helt ind under huden på brødrene Karl og Gerhard, og viser os hvordan de, uden at ville det, ender med at blive præcis alt det de hader. De er ikke nazister, og de tror ikke på nazismen og alle dens løgne. Alligevel havner de som særdeles aktive medspillere på nazisternes side.

Det er så let for os der står udenfor, at spørge, "jamen, hvorfor nægtede de ikke bare?", når talen falder på nogle af de rædsler Hitlers regime udsatte mennesker for. Forfatteren giver sit bud på at det måske er lettere at sige, end det var at gøre i situationen. For ja, der er da mange gange hvor både Karl og Gerhard kunne have nægtet at udføre de ting de blev sat til, men nogle gange (altid, faktisk) er verden ikke bare sort og hvid.

Karl og Gerhard står knivskarpt i "Vintermænd". De bliver meget tydelige som personer, og forfatteren får dem til at hæve sig fra papiret og giver dem krop og sjæl. Og vel gør brødrene ting undervejs som jeg må foragte, men samtidig kan jeg godt forstå dem. Jeg holder af dem som personer, samtidig med at jeg afskyr det de gør. Det er godt gået af Bugge Kold!

Der er ingen tvivl om at forfatteren har foretaget omfattende research forud for bogen, men nogle gange kunne jeg have ønsket at der var skruet lidt ned for fakta. Det er de underligste steder der mases tørre facts ind i fortællingen (bl.a. i personlige breve o.lign.), og det kommer nogle gange til at virke en anelse påtaget, opremsende og ligegyldigt.

"Vintermænd" er værd at læse, og bogen får mine bedste anbefalinger. Den falder lidt igennem på fakta-delen (jf. ovenfor), og må derfor nøjes med fire stjerner. Men det er fire meget store stjerner.

Forfatter: Jesper Bugge Kold
Oversat af: -
Omslag: -
Forlag: Turbine
Udgivet: 2014
Sider: 400
Kategori: Historisk
Anmeldt: 26.06.2019

Af samme forfatter