Vikingetiden

Som håbløst historieinteresseret, er historiske romaner naturligvis blandt favoritterne når jeg køber bøger. Især vikingetiden (ca. år 700 - 1100) har min store interesse, og jeg læser en hel masse bøger om emnet. Mest faglitteratur, men jeg går bestemt ikke af vejen for en god roman hvis handling er henlagt til vikingetiden.

Jeg har her samlet en oversigt over de "vikinge-romaner" jeg har læst. Hvis du kender nogen som ikke er på listen, hører jeg meget gerne fra dig!

 


Bernard Cornwell
Serien om Uhtred, saxeren der som dreng blev kidnappet af, og voksede op hos, danske vikinger. Som voksen har han kun ét mål i livet - at generobre sin fædrende borg Bebbanburg, på Northumbias vestkyst.

Virkelig velskrevet serie, der satser meget på at være så historisk korrekt som muligt. Cornwell skriver levende og medrivende, og vel er der da en masse kampe og slag undervejs, men der er også meget andet. Politik, intriger, kærlighed og alt hvad der ellers hører til.


Bjørn Andreas Bull-Hansen
Utrolig velskrevet og meget spændende serie om Torstein omkring år 1.000. Halter en del på fakta, men er absolut værd at læse.


Elisabeth Lyneborg
Flot og velskrevet roman, om den sidste nordbo på Grønland.

Erik den Røde blev dømt fredløs på Island, og rejste vestpå. Her fandt han Grønland og slog sig ned. Nordboerne forsvandt pludselig fra Grønland, og til dato ved man ikke rigtig hvorfor. Dette er et bud på hvor de blev af, fortalt af den sidste overlevende.


Eric Knipper
Tegneserie om bersærkeren Saxknot. Handlingen er henlagt til slutningen af 700-tallet og starten på 800-tallet. Altså tiden omkring den "officielle" start på vikingetiden.


Gert Maarløw Nicolaisen
En temmelig forvirrende historie i en ramme der ikke er helt historisk korrekt.


Jakob Brodersen
Humoristisk forsøg på at fortælle danmarkshistorien som den kunne have set ud, hvis Harald Blåtand ikke havde ladet sig døbe og ikke havde indført kristendommen som officiel religion i Danmark. Lidt fjollet, men ganske hyggelig.


Jan Ove Ekeberg
Trilogi om norske Harald Hårderåde, den sidste norske vikingekonge.


Jon Høyer
Meget smuk genfortælling af den islandske saga "Gisle Surssøns saga".


Lasse Holm
Serie om Ragnar Lodbrogs sønner og deres hævn over faderen og efterfølgende hærgen rundt omkring. Bøgerne er skrevet som historiske krimier, hvor der i hvert bind er en eller anden form for mysterie der skal opklares.


Lone Mikkelsen
Utroligt flotte kvindeportrætter fra slutningen af vikingetiden. Kvinderne befinder sig i spændingsfeltet mellem den gamle og den nye tro.


Martin Jensen
Historisk krimi fra starten af 1000-tallet, hvor vikingetiden synger på sidste vers.


Preben Mørkbak
Portrætter af henholdsvis Erik den Røde og Sven Tveskæg. Desværre blev forfatteren syg, og bind to om Tveskæg blev aldrig skrevet færdig.


Susanne Clod Pedersen
Fuldstændigt vilde og blodige vikingekrigerfortællinger om Arnulf. Hvis man er til rå mængder af vold og action, er Clods serie et must.


Tore Kvæven
Virkelig flot og velskrevet fortælling om besætningen på et vikingeskib. En stor fortælling om hævn og ære, og et interessant indblik i vikingetidens tro og kultur.