Under en blodrød himmel

Forlaget sammenligner "Under en blodrød himmel" af Mark Sullivan, med titler som "Alt det lys vi ikke ser" (Anthony Doerr) og "To brødre" (Ben Elton). Jeg var vild med den første, og ikke specielt imponeret af den anden. Derfor synes jeg heller ikke at sammenligningen med "To brødre" er "Under en blodrød himmel" værdig, hvor imod jeg sagtens kan følge sammenligningen med "Alt det lys vi ikke ser".

Forventningerne til "Under en blodrød himmel" var ikke store. Anden verdenskrig har været behandlet så mange gange i romaner, at det er svært at finde gejsten til at læse endnu en. At handlingen udspiller sig Italien, som jeg ikke har noget forhold til, gjorde det ikke bedre. Men jeg begyndte at læse. Bogen starter lidt tamt, og kan gå i alle retninger. Men jeg holdt fast. Og hvor er jeg glad for at jeg holdt fast. Det er ganske enkelt en fuldstændig fremragende bog.

Historien begynder i Milano i 1944, hvor anden verdenskrig raser. Teenageren Pino hjælper jøder med at flygte over bjergene til Schweiz. Senere bliver han spion for modstandsbevægelsen, da Hitlers højre hånd i Italien ansætter ham som sin chauffør. Pino bliver førstehåndsvidne til en lang række historiske og brutale begivenheder, og midt i vanviddet oplever han en stormende forelskelse.

Forfatteren er dels en virkelig dygtig fortæller, og dels formår han at få sine hovedpersoner til at udvikle sig for øjnene af læseren. Pino lægger ud med at være en fis-og-ballade-teenager på 17 år, og er efter et års tjeneste i krigens midtpunkt, en meget voksen mand i en 18-årigs krop. Alle hovedpersoner er skåret så skarpt, at de fremstår tydelige og troværdige. De bliver mine venner og mine fjender, og efterlader et hul der hvor de var, når bogen er slut. Men de bliver også den slags bekendtskaber jeg kan vende tilbage til igen og igen. For jeg kan ikke slippe bogen, og jeg kan ikke slippe historien.

Krig er altid grimt. Uanset hvor mange "spilleregler" man opstiller for at tage brodden af krigsførelse, handler det i bund og grund om at dræbe andre mennesker, og det er aldrig kønt. At Pino overlevede med forstanden i behold, er et mirakel. Ingen mennesker skal udsættes for det han oplevede i Italien i krigens sidste år. Alligevel er det den dag i dag hverdag for alt for mange mennesker.

Men "Under en blodrød himmel" er ikke bare en roman. Den er bygget på virkelige hændelser. Personerne har levet - enkelte lever stadig - og forfatteren bruger deres rigtige navne. Bogen slutter med et kapitel der fortæller om hvordan det gik de enkelte efter krigen, og om forfatterens møder med Pino i Italien. Det sætter det hele i relief. "Under en blodrød himmel" er ikke bare fri fantasi.

Lad mig på det varmeste anbefale Mark Sullivans fantastiske roman. Det er litteratur af den slags der borer sig ind i læseren, og tvinger denne til at overveje mangt og meget.

"Under en blodrød himmel" er en blændende god bog. Så er det sagt.

Forfatter: Mark Sullivan
Forlag: Memoris
Udgivet: 2019
Sider: 509
Kategori: Roman, historisk
Anmeldt: 30.08.2019

Anmeldereksemplar fra forlaget


Af samme forfatter