Ting, min søn skal vide om verden

Han har gjort det igen. Eller, det har han så lige præcis ikke. For denne gang har Backman begået en bog, der på ingen måde ligner hans foregående, samtidig med at den ligner dem rigtig meget. "Ting, min søn skal vide om verden" er ikke en roman, den er heller ikke en novellesamling, og den er slet ikke en håndbog i børneopdragelse (glem alt om håndbog, hvis du ikke ønsker at komme i karambolage med de sociale myndigheder), og samtidig så er den alligevel lidt det hele.

Fredrik Backman, der tidligere har skrevet romaner om Ove, Britt-Marie og mormor, har denne gang skrevet en bog til sin søn om alt det der vil være godt for ham at vide om verden - og vi kommer vidt omkring. Afsnittene rummer overskrifter som f.eks. "Hvad du skal vide om bevægelsesaktiverede toiletlamper", "Hvad du skal vide om Ikea", "Hvad du skal vide om at starte et band", og min absolutte yndling: "Hvad du skal vide om Gud og lufthavne".

Tilsyneladende har Fredrik Backman fået en søn, og selv om sønnen da bogen skrives, vistnok kun er et par år gammel, er der rigtig meget som forfatteren tænker at han skal vide. Så han skriver en bog til sønnen, om alt det der er vigtigt at vide om den verden han er dumpet ind i.

I begyndelsen tænkte jeg at det her slet ikke var den Backman jeg kendte. Bogen er virkelig meget anderledes end de foregående. Der hvor de andre var sjove, er denne her hylende morsom, og den er det hele vejen igennem, men i modsætning til så mange andre "sjove" bøger, så føles den her ikke som en helaftensfilm med Gøg og Gokke der kører på repeat i det uendelige. Den bliver aldrig for meget,for den er virkelig sjov (eller også trænger jeg virkelig til en psykolog). Men jeg savnede dybden. Den der eftertænksomme, dybe forståelse af mennesker og verden, som jeg ellers sætter så stor pris på hos Backman. Den savnede jeg, i hvert fald til at begynde med. For "Ting, min søn skal vide om verden" er faktisk lige så dyb. Forskellen er at dybden ligger mere lige under overfladen denne gang, hvis det giver mening? De store tanker ligger mellem linjerne og alle de ustyrligt sjove hændelser, og er mere umiddelbart tilgængelige end i Backmans tidligere bøger. Derfor må jeg overgive mig endnu en gang. Backman er og bliver, en af mine absolutte favoritforfattere, og "Ting, min søn skal vide om verden" er endnu et fantastisk værk fra hans pen.

Note to self
Sundhedsplejersker bryder sig ikke om, at man bruger ordet "dressere".
s. 26

 

Forfatter: Fredrik Backman
Oversat af: Louise Ardenfelt Ravnild
Forlag: People's Press
Udgivet: 2016
Sider: 176
Kategori: Roman
Anmeldt: 02.11.2016

Af samme forfatter