Til min søster

Med stor fornøjelse har jeg fulgt Dy Plambecks forfatterskab siden Buresø-fortællinger fra 2005. Hendes, i mine øjne, absolut bedste roman, "Gudfar" har hun endnu ikke overgået. Heller ikke med "Til min søster".

Andrea er netop gået fra sin voldelige kæreste. Samtidig er søsteren Aya blevet mor til Nola, hvis far har forladt dem. Søstrene er vokset op blandt sprut, stoffer og vold på den ene side og natur og bøger på den anden. De drager med den nyfødte, håb og et jagtgevær til Sverige. Mellem påkørsel af et rådyr og badning i skovsøer genfinder de en forsvunden fortrolighed. Her drømmer de om at slå Andreas voldelige ekskæreste ihjel mens de nyder provinslivet.

Jeg havde bestemt mig for at læse "Til min søster". Men da jeg fandt ud af at forfatteren selv har indlæst bogen som lydbog, valgte jeg den i stedet. At en forfatter selv indlæser sin roman, falder ikke altid lige heldigt ud. Men jeg vidste at Dy Plambeck er en fantastisk oplæser, og hun skuffede ikke.

"Til min søster" handler rigtig meget om kvindens kønsorganer, og om hvad der kan komme ud og ind af disse. For mig druknede historien i efterhånden enerverende gentagelser desangående. Jeg kan ikke helt slippe historien, og går stadig og grubler over hvad det egentlig er Plambeck vil mig med "Til min søster". Javist, der er tale om et par søstre med en hård opvækst, og der er tale om et par søstre der er kommet lidt skævt ind på livet på mange områder. Men er det virkelig det hele? Hvor er budskabet? Der er så meget underliggende vrede i bogen, men den bliver aldrig rigtig rettet nogen steder hen.

Bogen er virkelig velskrevet. Plambeck kan noget med at sætte ord sammen i flotte sætninger - og når hun selv læser dem op, får de liv på en måde som de måske ikke ville have fået hvis jeg selv havde læst bogen. Alligevel sidder jeg tilbage med sådan en "Øh..." følelse. Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skal med bogen. Det er meget forvirrende.

Flot skrevet, og hvis den også havde haft et eller andet den ville mig som læser (noget jeg kunne finde, vel at mærke), ville det have været perfekt. Men nu... mjah... uforløst, måske.

Forfatter: Dy Plambeck
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 2019
Sider: 283
Kategori: Roman
Anmeldt: 17.08.2019

Af samme forfatter