Texas’ rose

Jeg læste for nylig Dy Plambecks seneste roman, ”Gudfar”, og jublen ville ingen ende tage. Jeg var, mildest talt, dybt fascineret af hendes skrive- og fortællestil.

Det var derfor nærliggende, at gå tilbage i forfatterskabet, og stifte bekendtskab med hendes første roman, ”Texas' rose”.

Bogen blev bestilt hos den lokale bogpusher, og jeg glædede mig til endnu en gang at blive fyldt med Dy Plambecks virtuose behandling af vort gamle modersmål.

Men skuffelsen var næsten fysisk mærkbar. Historien er mærkelig, sproget fladt, og uden de store nuancer. Slet ikke den Dy Plambeck jeg havde mødt i ”Gudfar”. Ja, man må i sandhed sige, at frk. Plambeck har udviklet sig til det bedre, siden ”Texas' rose”.

”Texas' rose” handler om faster Lillian. En, på mange måder, stor kvinde, der har en udtalt forkærlighed for alt hvad der har med det vilde vesten at gøre. På et tidspunkt ramler faster Lillians verden sammen, og hun flygter til Hanoi. Her bor hun alene, langt borte fra den familie der ellers betød så meget for hende. 13 år går der, inden familien hører nyt fra faster Lillian, og da er det en advokat der tager kontakt til familien - for faster Lillian er død. Hendes niece, Abby (bogens fortæller), tager til Hanoi, for at hente urnen med faster Lillians jordiske rester, hjem til det gamle fædreland.

”Texas' rose” stritter lidt i alle retninger, og det virker som om Dy Plambeck ikke rigtig har vidst, hvad hun ville med historien. Den er ok som ferielæsning på en solbeskinnet tagterrasse midt i Skagen by (hvor jeg indtog den), men ellers er der ikke så meget at komme efter.

 

TexasRose

Forfatter: Dy Plambeck
Oversat af: -
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 2008
Sider: 184
Kategori: Roman
Anmeldt: 29.07.2011

Af samme forfatter