Stoner

"Stoner" udkom første gang i 1965, men det var først ved genudgivelsen i 2006, at verden fik øjnene op for dette litterære mesterværk. Desværre nåede forfatteren (der døde i 1994) ikke at opleve dette.

William Stoner, vokser op som eneste søn af et par fattige bønder i slutningen af det nittende århundrede. Da han bliver sendt på universitetet for at lære om landbrug, bliver han i stedet forelsket i litteraturen og får et helt andet liv end det der var tiltænkt ham.

Han gifter sig - med den forkerte, hans karriere kommer ud for massive udfordringer og alt er på randen til ødelæggelse.

"Stoner" er en fortælling om livet, døden, høje ambitioner og alle de store valg.

Alle liv har værdi, og alle har en historie at fortælle - uanset hvor ubetydelig den måtte synes. John Williams viser os i "Stoner" alt det der gør netop William Stoners liv til noget ganske særligt. For selv om det måske ikke synes af meget, set udefra, så rummer netop dette liv en helt særlig historie og værdi - ligesom alle andres liv har en helt særlig historie og værdi.
John Williams skriver med en besynderlig melankolsk lethed, der minder om Marilynne Robinson's "Gilead" - uden at de to så i øvrigt skal sammenlignes.

Kritikere står på nakken af hinanden for at rose "Stoner" til skyerne. Jeg vil gerne føje min stemme til koret af lovprisninger. I en tid hvor bestselleren er alt for mange forlag og forfatteres højeste mål - selv om bestsellere som regel er brændt ud et halvt års tid efter udgivelsen - er det befriende at læse litteratur der er skrevet for litteraturens skyld. Det er sådan klassikere bliver til.

Tillad mig at slutte med et citat af skuespilleren Tom Hanks, der siger om "Stoner":

Det er helt enkelt en roman om en mand der går på college og bliver lærer. Men det er noget af det mest fascinerende jeg nogensinde har læst.

(læst som e-bog)

 

Stoner

Forfatter: John Edward Williams
Oversat af: Jens Christian Grøndahl
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 2014
Sider: 228
Kategori: Roman
Anmeldt: 11.05.2014

Af samme forfatter