Stonehenge

Endnu en af Bernard Cornwells fantastiske historiske romaner der ikke er udkommet på dansk, og det er en skam.

Denne gang fortæller Cornwell historien om et af verdens mest berømte, og mest mystiske, bygningsværker. Stonehenge i England. Et bygningsværk vi ikke ved meget om. Hvem byggede det? Hvordan byggede de det? Hvornår blev det bygget? Arkæologer skønner, forsigtigt, at det er bygget for 4-5.000 år siden. Altså i stenalderen. Men af hvem? Hvem var de mennesker der slæbte de tonstunge sten flere hundrede kilometer, og rejste dem på Salisbury Plain i Wiltshire?

Cornwell, der er en mester i historiske romaner, kommer med sit eget bud på det. Om han er i nærheden af sandheden, kan vi ikke vide. Men uanset om det er tilfældet eller ej, så er det en fantastisk historie han fortæller.

Det er en historie om tre brødre og om hvordan deres indbyrdes rivalisering endte med at skabe et fantastisk tempel (om det i virkeligheden var et tempel eller noget helt andet, ved vi faktisk ikke).

En sommerdag kommer en døende fremmed til bopladsen Ratharryn, med en stor guldskat. Høvdingens tre sønner opfatter skatten på meget forskellig måde. "Stonehenge" handler om tre brødre. Den ældste, Lengar, krigeren, vil være sin stammes ubestridte hersker. Camaban bliver med tiden en frygtet vismand/troldmand, og det er hans vision der kommer til at tvinge den yngste af brødrene, Saban, til at skabe det store tempel på den grønne bakke, hvor guderne vil vise sig på jorden, for at gøre en ende på vinter, kulde, sygdom og lidelse.

Der er ingen pauser i fortællingen, der drøner hen over bogens små 500 sider. Handlingen er spændende, voldelig, og befolket af personer som vi kommer helt ind på livet af. Det er mennesker der levede for flere tusinde år siden, og de er meget anderledes end os. De minder også meget om os. Deres tanker, følelser og ønsker er, trods stenalderkulissen, meget "nutidige" - meget menneskelige. På den måde får Cornwell sine karakterer til at træde ud af bogens sider, får mig til at tro på dem som mennesker, og får mig derfor også til at tro på fortællingen.

Siden Cornwell skrev bogen i 1999, er der sket meget på arkæologifronten. Derfor er der mindre detaljer vedrørende folks udseende, der ikke helt matcher det vi ved nu. Men det bliver historien ikke dårligere af. For uanset menneskenes hud- og hårfarve, er det en spændende og utroligt godt fortalt historie. Den er så overbevisende, at jeg som læser tror på at det faktisk kunne være sådan Stonehenge blev til.

Jeg håber meget, at "Stonehenge" bliver oversat til dansk, så endnu flere kan få glæde af den. Det fortjener den.

(læst på engelsk)

Forfatter: Bernard Cornwell
Forlag: Harpercollins
Udgivet: 1999
Sider: 496
Kategori: Historisk
Anmeldt: 24.02.2020

Af samme forfatter