Skyggespillet

Man kan sige hvad man vil, men der er fuld knald på fra første side i "Skyggespillet" af Peter Mogensen.

Danmarks udenrigsminister, den tidligere jægersoldat Henrik Foss, er under pres. Et barskt opgør i Venstres top truer med at vælte regeringen indefra og sende Foss ud i den politiske kulde. Men samtidig er Henrik Foss under et langt værre – og livsfarligt – pres. En gruppe hackere har nemlig fået fingre i en liste, der viser at stort set alle politikere i EU har modtaget bestikkelse af den private hær, Greywater (en slet skjult hentydning til virkelighedens Blackwater). Alle tror at Foss har listen, mens Foss selv leder med lys og lygte efter den. Og så går det ellers over stok og sten.

"Skyggespillet" er en spændingsroman hvor læseren ikke får et øjebliks ro. Jægersoldaten Henrik Foss, befinder sig stort set konstant i livsfarlige situationer, som stort set alle andre end ham selv dør af. Henrik Foss er så meget actionman, at han er fuldstændig utroværdig som politiker og udenrigsminister, og flere gange undervejs måtte jeg undre mig over at forfatteren har valgt at han skal være minister. Det giver ingen mening, og det fungerer mildest talt ikke når en dansk udenrigsminister høvler rundt i Italien og myrder løs. En retfærdighedshungrende PET-agent kunne måske gå an, men Danmarks udenrigsminister? Nej, det virker bare ikke.

Men ser man et øjeblik bort fra en på alle måder utroværdig historie, og en ditto hovedperson, så er "Skyggespillet" faktisk ret god underholdning. En James Bond-film i bogform, af den slags hvor hurtige sceneskift og hæsblæsende action er målet, og på den front leverer Peter Mogensen varen. Og det på trods af at den konstante udpensling af jægersoldaternes indbyrdes broderskab bliver lidt kvalm. For mange år siden så jeg et interview med Hells Angels præsident Jønke, der også talte alt for meget om "brødrene". Det var også sådan en lidt slap-da-lige-af-oplevelse. Det virker i begge tilfælde kunstigt. I hvert fald for en udenforstående. Jeg er hverken jægersoldat eller HA'er (uden sammeligning i øvrigt), og måske er det derfor det bliver for meget. Jeg kan slet ikke sætte mig ind i det.

"Skyggespillet" skal læses for det den er: en action-/spændingsroman, og ikke mere. Hvis man dykker bare en lille smule ned i den, falder den fra hinanden, men er man blot ude efter nogle timers gedigen politi og røvere, er bogen et udmærket valg.

Forfatter: Peter Mogensen
Forlag: Turbine
Udgivet: 2019
Sider: 531
Kategori: Spænding
Anmeldt: 09.12.2019

Anmeldereksemplar fra forlaget


Af samme forfatter