Seks år

Endnu en gang formår Harlan Coben at skrue en spændende historie sammen. En historie af den slags, hvor man ret hurtigt sidder og tænker at "det her kan bare ikke lade sig gøre". Men i Cobens univers kan alt tilsyneladende lade sig gøre, og han formår at holde sin læser fanget fra første til sidste side. Efterhånden som historien foldes ud for læseren, må man måbende se til mens den bare bliver større og større, og mere og mere uigennemskuelig.

For 6 år siden måtte Jake Fisher bare se til, mens hans livs kærlighed, Natalie, valgte at gifte sig med en anden mand. Siden da har han begravet sig i sit arbejde som universitetsprofessor og holdt sit løfte om at lade Natalie være i fred. Men hans følelser for hende er ikke væk. Han plages af tanken om Natalie med ægtemanden, Todd. Ved et tilfælde opdager han Todds dødsannonce, og kan ikke dy sig for at deltage i begravelsen. Der forsøger han at få et glimt af Todds enke. Og da han gør, bliver han chokeret. Kvinden er ikke Natalie.

Med livet som indsats, kaster Jake Fisher sig ud i jagten på Natalie. En jagt hvor ingen og intet tilsyneladende er som man skulle tro.

Også i "Seks år" viser Coben sig som den store historiefortæller han er. Og endnu en gang tager han sig god tid til at folde historien og persongalleriet ud. Selv om der er spænding hele tiden, bliver historien ikke på noget tidspunkt forceret. Det tager den tid det tager, og derfor fungerer det så godt. Persongalleriet er tydeligt, og de enkelte hovedpersoner er fint adskilt fra hinanden og de øvrige medvirkende. Karaktererne bygges langsomt op, og selv om alle har tilsyneladende en eller flere hemmeligheder der ikke helt tåler dagens lys, bliver det aldrig for meget. Det bliver aldrig helt kliché-agtigt. Nogle bevæger sig lige på grænsen, men i det store og hele fungerer det rigtig godt. Jeg tror på hovedpersonerne, der bliver levende og troværdige.

Selv om det ikke er "stor litteratur" som sådan, det er spændingsromaner jo sjældent, så kan man alligevel se at Coben har et godt greb om sproget og teknikken. Sproget er levende, sprudlende, og nogle steder også ganske dybt.

Historien er vild, og måske også for vild i forhold til virkeligheden - går jeg ud fra. Men det er jo netop det spændingsromaner, og litteratur i det hele taget, kan. Undersøge det vilde, og fortælle spændende historier. Og spændende, det er den. Det er ikke Cobens bedste, men som spændingsroman betragtet, kan jeg komme i tanke om adskillige der er meget værre. "Seks år" er i hvert fald værd at læse, og for dem der holder af spænding frem for udpenslet vold, er Coben svær at komme udenom.

Forfatter: Harlan Coben
Oversat af: Poul Bratbjerg Hansen
Forlag: Gad
Udgivet: 2015
Sider: 300
Kategori: Spænding
Anmeldt: 21.01.2018

Af samme forfatter