Rådhusklatreren

”Rådhusklatreren” er historien om William Lundstrøm, og det er historien om Williams familie. William selv blev født i 1970 og voksede op på Vesterbro i København.

Jeg blev grebet af forfatterens fortællestil. For selv om kronologien i historien er en by i Rusland, så flyder fortællingen stille og roligt frem. Vi lærer hele familien at kende, fra hans oldemor, der dør af den spanske syge, til William der går en grum skæbne i møde.

Det er mit gæt, at Kim Blæsbjerg har skelet til Jens Smærup Sørensens bog ”Mærkedage”, da han skrev ”Rådhusklatreren”. Måden de to bøger er bygget op på, minder meget om hinanden. De bruger begge at springe rundt i kronologien efter forgodtbefindende. Alligevel fremstår ”Rådhusklatreren” helt anderledes end ”Mærkedage”, og er på ingen måde en kopi. Men hvis du kunne lide ”Mærkedage”, vil du helt sikkert også kunne lide ”Rådhusklatreren” - og omvendt.

Historien flyder stille og roligt frem, og åbenbarer et utal af hemmeligheder, fortielser og skeletter i diverse skabe. Samtidig bliver vi præsenteret for den nære danmarkshistorie, der hele tiden ligger i baggrunden, og får fortællingen til at virke troværdig på en eller anden måde.
Sproget er godt. På jævnt dansk fortælles historien, og det er, i mine øjne, med til at gøre den troværdig.

 

Raadhusklatreren

Forfatter: Kim Blæsbjerg
Oversat af: -
Forlag: Borgen
Udgivet: 2007
Sider: 386
Kategori: Roman
Anmeldt: 25.08.2009

Af samme forfatter