Pulsens Koordinater

"Pulsens Koordinater begynder med en kvindes mistede hjerte, og tager dig med igennem et sanseberusende hav af følelser, tanker og nye erfaringer. En skyggevandring gennem Københavns gader i jagten på hendes indre puls og storbyens vildskab, med hver tekst som et koordinat på denne rejse."

Sådan står der bag på Nanna Lundgaard Arbøls digtsamling "Pulsens Koordinater" - og det er sikkert rigtigt altsammen. Men når man som jeg, bor i en skovkant med en å udenfor stuevinduet, og udsigt til egern og rådyr i skoven bagved, er der meget langt til storbyens liv - og dermed også til København.

Digtene i samlingen tager hver især udgangspunkt i et bestemt sted i København. Steder jeg ikke kender, og ikke har noget forhold til. Derfor mister jeg orienteringen i samlingen og har meget svært ved at relatere til det liv digtene handler om. Nogle ting er selvfølgelig universelle, uanset om man bor på stenbroen eller i skoven, men den røde tråd som hele samlingen er bygget op om, kan jeg ikke forholde mig til. Derfor er der rigtig mange ting jeg ikke forstår, og på et eller andet plan ryger de hen over hovedet på mig. Det er ærgerligt, for digtene er faktisk rigtig gode. De er velskrevne, lette men dybe, og de er fulde af liv. Ganske vist ikke mit liv - det er jeg vist for gammel til - men fulde af liv alligevel. Forfatteren har en sjov haiku-agtig måde at skrive på. Det er selvfølgelig ikke haiku digte, men mange af dem glider fremad i et jævnt tempo, for så at slutte med en linje man ikke lige havde set komme. Det fungerer rigtig godt. Som læser kan jeg ikke på noget tidspunkt læne mig tilbage, og bare lade ordene glide ind. Jeg får hele tiden de der små slag i ansigtet der vækker mig med en hvad-skete-der-lige-der følelse. Rigtig godt.

Det er min opfattelse, at "Pulsens Koordinater" er henvendt til et ekstemt smalt publikum, afgrænset af alder og geografi. Et publikum jeg ikke er en del af. Men da Nanna Lundgaard Arbøl skriver rigtig godt, håber jeg at hun en dag vil udkomme med noget mere "universelt". Når det sker, vil jeg helt sikkert være at finde i læserskaren. For jeg nyder måden hun sætter ord sammen på.

Når min samlede bedømmelse af værket således er til den beherskede side, skyldes det ikke håndværket. Det skyldes simpelthen at jeg ikke er en del af målgruppen, og at rigtig meget enten røg hen over hovedet på mig, eller var uforståeligt - fordi jeg ikke kender den verden digtene foregår i og beskriver.

 

Forfatter: Nanna Lundgaard Arbøl
Oversat af: -
Forlag: Copenhagen Storytellers
Udgivet: 2016
Sider: 107
Kategori: Digte
Anmeldt: 08.02.2016

Anmeldereksemplar fra forlaget


Af samme forfatter