Planen til sikring af fuld beskæftigelse

Selvom både titlen og bogens omslag kan virke afskrækkende, er "Planen til sikring af fuld beskæftigelse" absolut værd at tage ned fra hylden.

Det er lykkedes at afskaffe arbejdsløshed i Magnus Mill's (van)vittige lille bog med den meget lange titel. Man har opfundet en plan der sikrer fuld beskæftigelse, kaldet "Planen".

Der er fremstillet en hel hær af specielle varevogne, UniVans. Disse varevogne benyttes udelukkende i planens regi. Rundt om i landet er oprettet en lang række depoter og værksteder. Depoterne indeholder reservedele til de selvsamme UniVans, og værkstederne reparerer dem når de går i stykker. Varevognene føres af en chauffør og en assistent. Deres opgave er, at køre reservedele til deres biler, rundt til og fra de forskellige depoter, så man kan reparere varevognene på værkstederne. Det er med andre ord fuldstændig meningsløst. Det er aktivering når det er bedst - eller værst.
Planens medarbejdere finder arbejdet meningsfuldt, og det er først da der udbryder strejke blandt de ansatte, at det så småt går op for dem, at arbejdsnedlæggelsen overhovedet ikke har nogen effekt på samfundet. Fordi "Planen til sikring af fuld beskæftigelse" er et fuldstændig lukket system, uden antydning af tilknytning til den omgivende verden.

Magnus Mill's, der tidligere var buschauffør i London, har begået et skønt lille samfundskritisk og -satirisk værk. Aktivering, meningsløse tiltag og ufattelige mængder at unødvendig administration og kontrol, bliver taget under kærlig behandling. Og da hele systemet, efter 30 år falder fra hinanden i løbet af en dag på grund af en procedurefejl, sættes en tyk streg under hvor galt det kan gå, når man vil løse virkelighedens problemer uden at forholde sig til virkeligheden. Det er fortællingen om et bureaukrati der kun er til for bureaukratiets egen skyld, hvorved bureaukratiet også bliver et lukket system, og dermed meningsløst.

Med "Planen til sikring af fuld beskæftigelse", blander Mill's sig i debatten ved at overdrive (forhåbentlig), og ved at vende noget virkelig tåbeligt til noget virkelig morsomt. Så morsomt, at alt det groteske man fornemmer når man ser fra virkeligheden ind i bureaukratiet, kommer til at stå meget tydeligt frem.

 

Forfatter: Magnus Mills
Oversat af: Mich Vraa
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 2004
Sider: 182
Kategori: Roman
Anmeldt: 28.06.2016

Af samme forfatter