Sådan anmelder jeg

Når jeg anmelder en bog, sker der ud fra min oplevelse af bestemte ting der er fastsat på forhånd:

Sprog
Teksten skal flyde let og ubesværet, retskrivningen skal være i orden. Uanset hvor vel gennemtænkt handlingen måtte være, og uanset hvor vigtigt budskabet er, falder det hele til jorden hvis bogen er fuld af stavefejl og klodsede sætninger.
Dialog skal være troværdig, og lyde som talesprog.

Persongalleri
Bogens personer skal fremstå tydelige og troværdige. Forfatteren skal vise mig personerne, og lade mig danne mit eget indtryk af dem. Hvis jeg ikke tror på personerne, tror jeg heller ikke på handlingen og dermed heller ikke på bogen.

Scenografi
Forfatteren skal hele tiden have styr på hvad der sker og hvor det sker. Det duer ikke at folk optræder først det ene sted og så det andet, uden at de bliver flyttet. De ting der optræder i bogen, må ikke ændre sig uden videre. Jeg læste en gang en bog, hvor en kvinde sad i en åben sportsvogn. I den følgende sætning hamrede en mand hånden ned i bilens tag for at forskrække hende. Den slags må bare ikke ske.

Historien
En god historie hænger sammen, og springer ikke rundt i en sådan grad, at jeg som læser ikke kan følge med. Historien må gerne bevæge sig i forskellige retninger, men den må ikke stritte formålsløst i alle retninger. Der må ikke være løse ender efter endt læsning.

Specielt for krimier
Hvis jeg skal have nogen tillid til de politifolk der indgår i en krimi, skal de være troværdige. Der er ikke noget værre end kliché-betjenten der huserer i København, har bøvl med privatlivet, drikker for meget, og ryger for meget hash, og for hvem gældende regler ikke betyder noget. Han er bare set for tit, er fuldstændig utroværdig - og jeg gider ham ikke.
Hvis jeg skal have tillid til politiet i virkeligheden, skal de være troværdige. Det samme gælder for bøger.

Specielt for digte
Jeg har ikke nogen forudsætninger for at læse digte. Jeg kan ikke analysere dem, og har aldrig lært noget om digte som kunstart. Det betyder ikke at jeg ikke læser digte, det gør jeg meget gerne, men de vil blive vurderet ud fra min oplevelse af dem. Altså, hvordan jeg oplever sproget, rytmen osv. Om de berører mig. I mine øjne er digte som abstrakt kunst. Jeg kan sagtens glæde mig over et abstrakt maleri, bare fordi jeg synes det er smukt - ikke fordi jeg fortolker alt muligt ind i det. Sådan har jeg det også med digte. Det er ikke altid jeg forstår dem, men jeg kan godt glæde mig over dem alligevel. Digte kan være smukke som malerier (og grimme som kladdehæfter).

Bedømmelse
Jeg bedømmer bøgerne ud fra ovenstående, og tildeler dem fra en til fem stjerner. Når jeg begynder på en bog, er den på forhånd vurderet til tre stjerner (middel). Under læsningen bevæger antallet af stjerner sig som regel op og ned. Når bogen er læst færdig, skriver jeg min anmeldelse, og tildeler bogen et antal stjerner der passer til den samlede oplevelse.

VIGTIGT
Mine anmeldelser er udelukkende udtryk for min personlige opfattelse af den læste bog. Andre kan have helt andre oplevelser, og ting jeg sætter stor pris på kan andre finde problematiske - og omvendt. Der vil være lige så mange oplevelser af en bog, som der er læsere. Det er det fantastiske ved litteratur, den berører os vidt forskelligt. Men den berører os!