Min historie

Selvom en bog ikke gør noget videre væsen af sig, kan den sagtens gemme på en virkelig flot, og virkelig grusom fortælling.

"Min historie" af Zilan B. (et pseudonym for en dansk forfatter), er en lille bog. Forsiden er intetsigende, og bogen ligner mest af alt en selvudgivelse når de er værst. Men det er ikke en selvudgivelse. Det er People's Press der har udgivet det lille mesterværk.

Engang levede Zilan med sin familie – far, mor, bror og søster. Men så kom krigen. Soldaten, der faldt ned fra himlen, og regeringstropperne, der kom og fjernede hendes far. Og dernæst: katastrofen og flugten til et fjernt, fjernt land. Nu sidder hun på et asylcenter i Danmark og prøver at stykke sin historie sammen.

Fortællingen består af en lang række nedslag i Zilans historie. De fleste er blot på en enkelt side, eller mindre. Men hvilke nedslag!

Zilan fortæller primært sin historie gennem sine tanker, og hun gør det meget smukt og poetisk. Selv de grimmeste passager er sprogligt smukke.

Historien udfolder sig mellem linjerne. Forfatteren skriver ikke ret meget, men det der skrives er lige præcis nok til at der dannes billeder i læserens hoved. Nogle billeder er rare og smukke, og nogle er så forfærdelige at de næsten ikke er til at holde ud at se på.

Gennem Zilans øjne og tanker, får vi et lille indblik i hvad det vil sige at være barn og at flygte fra en krig. At miste alt, og bygge sig selv op igen.

"Min historie" er en fiktiv fortælling, baseret på virkelige hændelser.

Jeg kan ikke anbefale "Min historie" nok, og jeg tror at de fleste danskere vil kunne lære noget af den. For tingene består ikke altid af det vi ser, nogle gange består de af alt det vi ikke ser, alt det der gik forud.

Citat fra første side:
Jeg ved ikke, hvor min far er.
Jeg lukker øjnene og tænker på ham. Jeg ser ham sådan: stående på altanen med åben skjorte. Det er sådan, jeg husker ham. Min far. Stående med ryggen til mig, i døråbningen. Skjorten blafrende hvidt i vinden. Sådan stod han altid, også den dag.

Forfatter: Zilan B.
Forlag: People's Press
Udgivet: 2013
Sider: 131
Kategori: Roman
Anmeldt: 06.01.2020

Af samme forfatter