Lupus

Bedst som vi troede at Jens Henrik Jensen havde pensioneret Oxen, Franck og Mossman, efter at de har optrevlet det nu hedengange Danehof, kaster han dem ud i en selvstændig historie.

Jensens på alle måder utroværdige og vildt spændende fortællinger med ovennævnte hovedpersoner, fungerer i kraft af den dynamik der er mellem disse temmeligt usandsynlige karakterer. Derfor bekymrede det mig længe, at det så ud til at de tre i "Lupus", mere eller mindre levede deres egne liv. Dynamikken der bærer historierne om Oxen (og de andre), manglede simpelthen, og det strittede lidt i alle retninger.

Men når jeg kender Jensens måde at fortælle historier på, kunne jeg jo have sagt mig selv, at de tre ville mødes og dynamikken genopstå. Jensen er bare meget grundig når han fortæller, og han er længe om at nå frem til den egentlige tju-bang del af sin historie. Ikke for længe, for den langsomme fortællestil fungerer glimrende. Vi får det hele med, og er således 100 % på dupperne, når det går løs.

Oxen fører egentlig en fredelig tilværelse i sit hjem i Vangede, hvor hans hovedfokus er på at forbedre forholdet til sin søn. Da den tidligere PET-chef Axel Mossman, beder ham om at opklare en forsvindingssag i Jylland, afslår Oxen derfor også først opgaven. Det ender dog med at Oxen tager til Harrild Hede, da han finder på at tage sønnen med og slå efterforskningen sammen med en hyggelig vinterferietur.

Jeg kan godt lide romaner der vil noget. Det gælder også for spændingsromaner. Altså ikke bare noget hurtig James Bond, men en gennemtænkt og velfortalt historie med et budskab. Det er "Lupus". For ud over at være en spændende historie, er den også en bidende skarp kommentar til vores samfund i al almindelighed, til Christiansborgs "børnepolitikere" uden færdiggjorte uddannelser og livserfaring, og vores alle sammens forhold til naturen. Den er et håndkantslag til et retssystem der gør alt for forbryderen, men i farten glemmer ofrene. For Lupus - den usynlige gruppe der tager retfærdigheden i egen hånd, er måske ikke så utænkelig som den umiddelbart kan synes.

"Lupus" er sommerfugleeffekt når det er mest omfattende.

Forfatter: Jens Henrik Jensen
Oversat af: -
Omslag: -
Forlag: Politiken
Udgivet: 2018
Sider: 519
Kategori: Spænding
Anmeldt: 10.01.2019

Af samme forfatter