Lodbrogsønnernes død

Med "Lodbrogsønnernes død" lukker og slukker Lasse Holm sin trilogi om den sagnomspundne Ragnar Lodbrogs lige så sagnomspundne sønner. Men forfatteren lader ane, at fortælleren Rolfs historie på ingen måde er slut. Så mon ikke vi kan glæde os til flere vikingefortællinger fra Holms pen?

Året er 873 og foråret spirer, da Rolf og lodbrogsønnerne tjener Konstantinopels kristne garde. En af rigets mest magtfulde mænd findes myrdet, og meget tyder på at en nordbo har begået drabet. Efterforskningen afslører skjulte hemmeligheder med spor helt ind til magtens kerne. Imens flere bliver myrdet tvivler Rolf på, om han overhovedet kan undslippe de indflydelsesrige fjender.

Lasse Holm er godt inde i sagerne. Han har gjort et stort og grundigt forarbejde i alle mulige historiske kilder. Ikke alle er enige i at Lodbrog og hans sønner har eksisteret. En del mener at de blot er sagnfigurer. Det er jeg ikke enig i, og det er Lasse Holm tilsyneladende heller ikke. Det ser også ud til at vi er enige om at selv om der er tale om historiske personer, så er deres liv og færden så omgærdet af mystik og sagn, at vi dybest set ikke ved noget om dem. For Lasse Holm er det en stor fordel, da det giver ham næsten ubegrænset frihed til at fortælle deres historie. Og det gør han så - og han gør det rigtig godt.

Som med de to første bind, og især det første ("Lodbrogsønnernes hævn"), er der efter min smag alt for meget kriminalroman over "Lodbrogsønnernes død". Det virker en anelse for søgt for min smag. Når det så er sagt, bliver jeg også nødt til at nævne at Holm uanset hvad, er en dygtig fortæller. Han kaster sin læser ind i en lang række intriger og magtkampe - hvoraf de fleste har fundet sted i virkeligheden. Den dygtige fortæller og forankringen i den historiske virkelighed gør, at jeg er helt med hele vejen. Jeg har en forkærlighed for historiske romaner i almindelighed, og historiske romaner om vikingetiden i særdeleshed. Det betyder at jeg holder meget af bøger som Lasse Holms trilogi om Lodbrogsønnerne, men det betyder også at jeg er temmelig kritisk. Og der er elementer i bogen som efter min bedste overbevisning ikke holder. Jeg skal undlade at nævne dem her, da det vil afsløre for meget for dem der endnu ikke har læst bogen.

Til sidst i bogen afslører Lasse Holm hvem hovedpersonen Rolf i virkeligheden er. Det havde jeg nu gættet allerede efter prologen, og selv om jeg ikke er helt sikker på at det holder vand sådan rent historisk, så glæder jeg mig meget til at læse de bøger der forhåbentlig kommer om ham. Men gør mig den tjeneste at skrue ned for Inspector Barnaby, og op for den historiske ramme.

Med ovenstående forbehold in mente, så var "Lodbrogsønnernes død" en flot afslutning på en god trilogi. Jeg var godt underholdt, og jeg lærte en hel del nyt - og så bliver det jo ikke meget bedre i en historisk roman.

Forfatter: Lasse Holm
Oversat af: -
Omslag: Harvey Macaulay
Forlag: Politikens Forlag
Udgivet: 2019
Sider: 382
Kategori: Roman, Historisk
Anmeldt: 08.05.2019

Anmeldereksemplar fra forlaget


Af samme forfatter