Livet i hænderne

Vi er i 1970'erne i Midtjylland. Historien bevæger sig frem og tilbage mellem Silkeborg, Viborg og Aarhus. Hovedpersonerne er en flok unge mennesker der flytter sig rundt mellem byerne, i en konstant ungdommelig søgen efter lige lidt mere af det hele.

Tiden er eksplosiv, verden er i opbrud, alt kan lade sig gøre, alt kan ske. En ung mand med appetit på livet. På sex, politik, kærlighed, venskab, fællesskab, musik, fodbold. Og sex. Han møder det hele. Venskabets smuldren. Elskovens underfulde overmagt, kærlighedens sødme og svig. Revolutionsdrømmens tro og tvivl. Fællesskabets forjættende mulighed. Musikkens flyvende tæppe.

Der er med andre ord lagt op til et rigtig interessant tidsbillede fra en periode hvor alt blev vendt på hovedet. Billedet udebliver bare, og ender ud i en meget forvirrende fortælling hvor man aldrig er helt sikker på hvor fortællingen foregår, og hvad de medvirkende foretager sig. Sproget er kunstigt, og virker påtaget friskfyragtigt, på en virkelig tåkrummende måde. Resultatet er en anstrengde historie, og en række personer der taler som ingen taler (eller talte dengang). Hovedpersonerne flytter sig rundt i tid og sted, uden at læseren får mulighed for at flytte med. Derfor sidder jeg hele tiden med en "fortabt" følelse. Jeg ved ikke hele tiden hvor vi er geografisk, og jeg ved ikke hvor vi er i tiden. Når personerne går i gymnasiet på den ene side, og på den næste side går på seminariet, uden nogen mellemliggende fortælling, mister jeg grebet om historien og om personerne.

Derfor fremstår personerne som svagt antydede skygger der taler mærkeligt, men aldrig bliver levende og troværdige, og fortællingen går tabt i det friskfyragtige. Det er ærgerligt, for der er lagt op til en interessant historie. En historie om unge mennesker i 70'erne, om fest og hverdag. 60'erne og 70'erne var - i mine øjne - en interessant periode i danmarkshistorien, og derfor er det dobbelt ærgerligt at fortællingen drukner. Historien er der sikkert et eller andet sted, jeg fandt den bare aldrig.

Forfatter: Gudmund Auring
Oversat af: -
Forlag: Mellemgaard
Udgivet: 2019
Sider: 229
Kategori: Roman
Anmeldt: 22.07.2019

Anmeldereksemplar fra forlaget


Af samme forfatter