Lejemorderens guide til et smukt hjem

I facebookgruppen Litteraturklubben, blev Hallgrímur Helgasons "Lejemorderens guide til et smukt hjem" anbefalet. Den blev blandt andet sammenlignet med Jonas Jonassons bøger ("Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt" m.fl.). Jeg må indrømme at jeg ikke er helt vild med Jonas Jonasson, der er lidt for meget Gøg og Gokke og lidt for lidt budskab. Så det var med nogen skepsis at jeg gik i gang med "Lejemorderens guide til et smukt hjem".

Toxic er en hårdkogt serbisk lejemorder, som må flygte fra New York, da han for alvor har klokket i det. Han ender ved et uheld i Reykjavik, hvor han giver den som karismatisk tv-præst. Det holder naturligvis ikke i længden, og pludselig er gode råd dyre, da Toxic bliver indhentet både af kærligheden og fortiden.

Hallgrímur Helgason er klart bedre end Jonas Jonasson. Historien er bindegal, men den vil også noget. Den vil sige noget om krigen og dens ofre, og den vil sige noget om at være mønsterbryder. Begge dele gør den ganske udmærket. At alvoren er pakket ind i bizar humor har jeg det helt fint med. Fredrik Backman gør det samme - uden sammenligning i øvrigt - selvom der er et stykke op til Backamans niveau.

Helgason skriver rigtig godt. Der er fuld fart over feltet, og på intet tidspunkt går historien i tomgang. Og så er "Lejemorderens guide til et smukt hjem" sjov. Virkelig sjov. Den er så langt ude, at den vel nærmest er lidt bizar. Men det fungerer fremragende.

Man kan hævde at de emner bogen behandler, afkræver mere respekt end det en humoristisk roman kan tilbyde. Men nogle gange kan de tunge ting i livet være lettere at forholde sig til, hvis de serveres med humor. Humoren bliver den sikkerhedsventil der sørger for at vi ikke brænder sammen i sortsyn, og netop balancegangen mellem alvor og humor, mestrer Helgason flot. Javist, nogle gange bliver det en smule for plat, men det kan lige så godt skyldes min sans for humor, der ikke helt matcher forfatterens. I det store og hele var det en god læseoplevelse, og jeg anbefaler gerne bogen til læsere der godt kan lide det bizarre og det alvorlige.

Forfatter: Hallgrímur Helgason
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 2010
Sider: 222
Kategori: Roman, humor
Anmeldt: 27.11.2019

Af samme forfatter