Kun dig

Jeg er kommet til at holde af Domestic Noir-genren, hvor de psykologiske dramaer udfolder sig på snævert definerede områder. "Kun dig" af Ninni Schulman er sådan et drama.

Da Iris og Pål mødes slår det straks gnister. For Iris er det en drøm, der er gået i opfyldelse. Der går ikke længe inden de flytter sammen og forsømmer vennerne, som nyforelskede nu gør.

Pål virker til altid at vide præcis, hvad Iris har brug for – også før hun selv ved det. Dette skaber bekymring blandt vennerne. Er forholdet nu også så perfekt, som det ser ud?

Schulman skriver sine hovedpersoner, så det er svært at finde ud af hvad der er op og hvad der er ned. I psykologiske dramaer er der (næsten) altid én der er den gode og én der er den onde. Men i "Kun dig" er det vanskeligt at finde ud af hvem af de to hovedpersoner, Iris og Pål, der er hvad. Det kan lyde lidt rodet, men er det slet ikke. Tværtimod er denne konstante flytten fokus fra den ene til den anden, med til at holde læseren fanget. Samtidig får forfatteren slået fast, at intet er sort-hvidt. Der er ingen der er enten gode eller onde. Og det er først til allersidst, at sløret løftes for hvem der skurken i fortællingen. Som læser havde jeg en mistanke det meste af vejen, men forfatteren skubbede hele tiden til mig, så jeg blev nødt til at genoverveje.

Bogen er velskrevet, uden at være ud over det sædvanlige. Det er som det er, men fordi historien hele tiden bevæger sig - og fordi hovedpersonerne hele tiden bevæger sig - hæver "Kun dig" sig pænt over gennemsnittet.

"Kun dig" anbefales med alle til hang til Domestic Noir, og med hang til plots man ikke har regnet ud fra første side.

Forfatter: Ninni Schulman
Forlag: People's Press
Udgivet: 2019
Sider: 343
Kategori: Spænding, Domestic Noir
Anmeldt: 13.08.2019

Af samme forfatter