Kollega Persson

Da Alice Persson i 1975 bliver student, tager hun til Østberlin i det der dengang var DDR. Hun har fået job i den danske redaktion på en international radiostation, og skal uddanne sig som journalist. Alice er glødende socialist, og glæder sig til at bo i DDR, hvor alle socialismens velsignelser udleves til fulde. Med tiden blegner glansbilledet dog noget, og efter et par år er Alice tilbage i sit gamle klubværelse på Nørrebro i København, med en hel del bristede illusioner i bagagen.

"Kollega Persson", er Alice Perssons debut som romanforfatter. Bogen er forfatterens egen historie, skrevet som skønlitterær roman.

Alice Persson skriver godt og levende, og som læser bliver jeg hurtigt fanget ind i handlingen. Personer beskrives levende og ægte, de får deres eget liv og man tror på dem. Jeg er vokset op under "den kolde krig", og derfor var "Kollega Persson" en særligt spændende og lærerig rejse til en del af Østeuropa som vi dengang ikke vidste ret meget om. Bogen giver et fint indblik i hvordan det er at brænde for en sag, for til sidst at blive "brændt af" af samme sag. Forfatteren er hudløst ærlig, hvorved det hele bliver meget vedkommende. En rigtig flot debut, og jeg håber at Alice Persson har flere fortællinger fra virkeligheden, som vi med tiden får lov at læse.

Jeg har kun en enkelt anke over bogen. Det er lidt i småtingsafdelingen, men dog et irritationsmonument, at der tilsyneladende i trykkeprocessen har indsneget sig nogle fejl, i form af specialtegn der gengives som små firkanter, og at punktummer nogle steder glimrer ved deres fravær. Det gør ikke Alice Perssons arbejde ringere, men måske derfor ærgrer det mig dobbelt, at fejlene ikke er blevet fanget og rettet, når nu forfatteren gør det så godt.

Uanset hvad, så er "Kollegar Persson" en lille perle man ikke bør snyde sig selv for.

 

Forfatter: Alice Persson
Oversat af: -
Forlag: EgoLibris
Udgivet: 2016
Sider: 308
Kategori: Roman
Anmeldt: 28.05.2016

Anmeldereksemplar fra forlaget


Af samme forfatter