Hvis det er

Som altid er forventningerne skyhøje, når Helle Helle begår en ny bog. Forventningerne til "Hvis det er" var ingen undtagelse, og måske var de også for høje.

Helle Helle er mester i hverdag og almindelighed. Hun kan skrive bøger og noveller om dagligdagen og ganske almindelige kedelige ting, så man hører englene synge. Men når hun bevæger sig udenfor hverdagen, forstummer englesangen ligesom lidt, og det bliver bare en smule mærkeligt i stedet.

Roar fra Hundige er på kursus i Nordjylland et sted. Han tager en løbetur i en af de store skove - og farer vild. Det samme gør sig gældende for en kvinde han møder i skoven. Det er efterår, det er koldt, der er ikke dækning på telefonen, det er ved at blive mørkt og de har ingen idé om hvordan de kommer ud af skoven. De tilbringer natten i et shelter i skoven et sted, og kvinden fortæller sin livshistorie. Roar siger ikke noget. Han er der bare. To vildfarne sjæle mødes, og mærkelig musik opstår.

Den klart stærkeste del af bogen, er kvindens livshistorie. Her finder vi ind i den hverdag der er hendes, og det er tydeligt at Helle Helle er på hjemmebane. Alle de småting som vi er tilbøjelige til at glemme, fordi de er så almindelige, får et eget liv, uden at de gøres til mere end de er. Der er ingen overflødige ord, og meget af handlingen foregår mellem linjerne i læserens hoved, fordi vi kan relatere til det.

De afsnit af "Hvis det er" der foregår i skoven, shelteren og senere i et udhus, er ligeså velskrevne som resten af bogen, men handlingen mellem linjerne udebliver i nogen grad. Fordi det er for underligt, og fordi jeg som læser ikke har noget fra mit eget liv der viser handlingen for mit indre blik. Jeg kan ikke relatere til det skrevne.

I mine øjne står "Rødby-Puttgarden" stadig som det absolut bedste af Helle Helles værker. "Ned til hundene" var en tand for underlig, og i "Dette burde skrives i nutid" var Helle Helle tilbage i det hun gør bedst. "Hvis det er" virker som et forsøg på at blande det hele, og det fungerer bare ikke rigtigt. Jeg fandt aldrig ind i bogen, og efter sidste side sad jeg lidt med en "nå..." fornemmelse.

Men næste gang Helle Helle sender noget på gaden, er jeg klar igen. Hun har tidligere vist at hun er en af dansk litteraturs store mestre, så jeg venter tålmodigt.

 

HvisDetEr

Forfatter: Helle Helle
Oversat af: -
Forlag: Samleren
Udgivet: 2014
Sider: 143
Kategori: Roman
Anmeldt: 07.10.2014

Af samme forfatter