Hellborn

Bogen præsenteres som "en psykologisk actionthriller om at jagte lykken". Psykologisk, måske. Men actionthriller, nej, egentlig ikke.

Hunter er en rigmandssøn uden livs­­gnist. Det ændrer sig dog pludselig, da en nærdøds-oplevelse giver ham en livsomvæltende åbenbaring. For første gang føler Hunter sig virkelig i live. For første gang kan han se en mening med sit liv. For Hunter er oplevelsen euforisk. En rus han forsøger at genskabe ved at afprøve livets grænser. Han udvikler sig til en adrenalinjunkie, der kompromisløst jager sit næste fix med halsbrækkende vovestykker. Men undervejs bliver Hunters jagt til en livsfarlig leg med døden – både for ham selv og for sine omgivelser.

At Andreas Antoni Lund skriver godt, er der ingen tvivl om. Forfatteren er uddannet journalist, og det skrevne ord er ham derfor ikke fremmed. Men han skyder sig selv i foden ved at begynde bogen med at fortælle hvordan den ender. Det gør at jeg som læser, aldrig rigtig synes at bogen er spændende. Jeg ved jo hvor vi havner til sidst, og Hunters lange jagt på lykken, bliver derfor ret hurtigt temmeligt anstrengende og ensformig.

Efter sin nærdødsoplevelse, søger Hunter at komme tæt på døden igen. Dette gør han ved at kaste sig ud i den ene halsbrækkende øvelse efter den anden, hvor vanvidsniveauet er støt stigende fra gang til gang. Indtil han til sidst kammer helt over, og bare prøver at tage livet af sig selv. Men heller ikke det kan han finde ud af. Der er ganske vist en mere eller mindre gennemgående historie om Hunter og Helen (som han møder i forbindelse med et af sine dødsforagtende stunts). For første gang oplever Hunter kærligheden, og ønsket om at blive gammel sammen med et andet menneske - samtidig med at han gør hvad han kan for at aflive sig selv.

At "Hellborn" er velskrevet, kan desværre ikke dække over at det ret hurtigt bliver enerverende, at skulle piskes fra den ene halsbrækkende øvelse til den næste. Javist, Hunter ændrer sig undervejs. Han lærer noget om sig selv og den verden han er en del af, men de mange forsøg på at få endnu en nærdødsoplevelse, skygger for alt andet i historien. Lige indtil den slutter, med præcis den slutning bogen begynder med.

Forfatter: Andreas Antoni Lund
Oversat af: -
Omslag: Rolf Skov Madsen
Forlag: Byens Forlag
Udgivet: 2018
Sider: 376
Kategori: Roman, spænding
Anmeldt: 04.05.2019

Anmeldereksemplar fra forlaget


Af samme forfatter