Gogol Disko

Ind imellem støder man på bøger der ikke er som andre bøger. "Gogol Disko" af Paavo Matsin, er en af disse bøger. Den er anderledes på en surrealistisk og bizar måde som er forfriskende, men samtidig oplevede jeg at budskabet og handlingen, druknede i mærkeligheder.

En morgen i sporvognen lige efter stoppestedet ved kirkegården møder lommetyven Konstantin Opiatovitj en besynderlig mandsperson, som han konkluderer må være den afdøde russiske forfatter Nikolaj Gogol, genopstået som en anden Jesus fra sin grav. I byen Viljandi, i et Estland som endnu en gang må se sig invaderet af Rusland, vækker dette naturligvis en del postyr og vender op og ned på livet for den lille skare mennesker, vi møder i Gogol Disko.

Ifølge forlaget har "Paavo Matsin skrevet en finurlig, flertydig og sine steder meget morsom roman om besættelse (på flere planer), om musik, litteratur, menneskelig forfængelighed og statslig kontrol."

Det er jeg for så vidt enig i, men for mig blev det bare for underligt. Matsin skriver virkelig godt, det er der ingen tvivl om. Han lægger en pudsig ironisk distance til sin fortælling, og han laver de mest besynderlige billeder, så jeg jævnligt måtte trække alvorligt på smilebåndet.

Matsins fortællestil minder meget om spanske Juan Marsé's sprog og stil i "Den tosprogede elsker", der også er en lidt bizar fortælling. Den kammer dog aldrig helt over, sådan som jeg oplevede at "Gogol Disko" gjorde. Jeg nød at læse bogen, nød Matsins sprudlende sprog, ironi og humor. Men jeg forstod den ikke. Med lidt god vilje kan jeg godt se det med besættelsen, som forlaget skriver. Jeg kan bare ikke se hvor Matsin vil hen med det. Det er som om han selv er så besat af sit surreelle skriveprojekt, at historien drukner i det.

Jensen & Dalgaard er kendt for at turde prøve litterære grænser af. Man ved aldrig helt hvad man kan forvente af deres udgivelser, men jeg er sjældent blevet skuffet. "Gogol Disko" var, for mig, undtagelsen der bekræftede reglen.

Forfatter: Paavo Matsin
Forlag: Jensen & Dalgaard
Udgivet: 2019
Sider: 155
Kategori: Roman
Anmeldt: 11.08.2019

Anmeldereksemplar fra forlaget


Af samme forfatter