Formiddagsherskeren

"Formiddagsherskeren" er Jacob Rosendals debut som romanforfatter. Og hvilken debut!

Jeg holder meget af dansk litteratur, der i disse år har rigtig meget spændende at byde på. Da jeg fik muligheden for at læse "Formiddagsherskeren", slog jeg derfor til med det samme - og det har jeg ikke fortrudt.

Hans Erik får nok af sit job, og siger op. Den efterfølgende tid som arbejdsløs, er mere end Hans Erik kan klare. Fra at være født småsær, bliver han nu virkelig mærkelig. Oplever underlige ting der for alle andre end ham selv, ikke eksisterer. Han møder bl.a. en moraliserende og samfundskritisk halvt ged/halvt et-hjulet cykel i S-toget. En talende blå container bliver også en del af hans hverdag. Det samme gør sig gældende for en sort kvinde der døde i 50'erne, ligesom tre kendte danske sangere har det med at dukke op fra tid til anden.
Mens vanvidet stille og roligt lukker sig om Hans Erik, sætter han sig en dag til tastaturet og skriver nogle sætninger. Det ene ord tager det andet, om man så må sige, og inden længe har Hans Erik sin egen blog, hvor han skriver om alt. Det behøver ikke nødvendigvis at være sandt det han skriver, bare det er sandt for ham når han skriver det. Det begyndende vanvid træder i baggrunden, og bloggen udvikler sig hurtigt til at få flere tusinde abonnenter, og debatten på bloggen raser. Alle taler om Formiddagsherskeren, som Hans Erik kalder sig og bloggen. Medierne øjner en god historie, og det hele griber om sig, og bliver for stort og uoverskueligt for Hans Erik. Vanviddet sniger sig igen ind på ham, og det samme gør en hackergruppe og PET.

I en tid hvor selvpromovering er det nye sort, glider Jacob Rosendals bog ind i virkeligheden, og forsøger at give et bud på omkostningerne ved denne kunstigt fremkaldte digitale selvcentrering, og de udviskede grænser mellem virkelighed og uvirkelighed. Og han gør det bragende godt. Bogen er utroligt velskrevet. Sætningerne virker gennemarbejdede, og flere af dem gav mig en 'wow-følelse', så jeg for en kort stund måtte stoppe læsningen, og lade sætningen glide helt ind. Alt i alt, en helt igennem fantastisk debut fra Jacob Rosendal. Ham skal der holdes øje med!

 

Formiddagsherskeren

Forfatter: Jacob Rosendal
Oversat af: -
Forlag: Turbine
Udgivet: 2014
Sider: 152
Kategori: Roman
Anmeldt: 17.08.2014

Anmeldereksemplar fra forlaget


Af samme forfatter