Før natten kommer

For tiende gang er vi i selskab med Anita Hvid og Thor Belling, og denne gang er Lars Kjædegaards pen en hel del skarpere end den har været i de foregående 2-3 bind. Det klæder fortællingen, når Kjædegaard indtager samfundsrevserrollen, og lader sine personer udtrykke knivskarpe holdninger til den verden der omgiver dem.

Historien begynder med at Belling finder sig til rette i sin orlov, imens Hvid ligger såret på hospitalet. Men da to skudattentater finder sted, bliver Belling nødt til at vende tilbage til Drabsafdelingen. Er de her attentater tilfældige, eller målrettet terrorisme? Selvom Belling gerne vil hjælpe Hvid tilbage på benene, så er der noget galt, for Hvid har en fjende. Belling kommer på overarbejde, da han både skal gennemskue attentaterne og beskytte sin bedste ven og kæreste.

Lars Kjædegaard har flere gange skilt makkerparret Hvid og Belling ad, og det har ikke rigtig fungeret. Denne gang er de kun delvist adskilt, og dynamikken i duoen er tilbage på sporet. Dialogen er levende, troværdig, og sine steder særdeles underholdende. Kjædegaard er en af de få krimiforfattere der kan fortælle en dyster og spændende historie på en måde, så læseren det meste af tiden sidder med et lille smil på læben. Hvid, Belling, Brøssner og alle de andre er som altid knivskarpe. Både som mennesker, men også som karakterer i bogen. De træder i den grad ud af bogens sider, og bliver levende og nærværende. Jeg kender dem, og jeg holder af dem. Også når de opfører sig tåbeligt, for sådan er det med gode venner. De må godt være tåbelige en gang imellem.

Efter at have været kørt af sporet i nogle af seriens foregående bind, er Lars Kjædegaard ved at finde hjem igen. Jeg kan slet ikke vente til seriens 11. bind ("Et skrig til himlen"). Og netop på baggrund af min tidligere skuffelse over den manglende dynamik og fremdrift, fordi dem der skaber disse ting var adskilt, var forventningerne til "Før natten kommer" egentlig ikke ret store. På baggrund af "Før natten kommer", er forventningerne så til gengæld meget store, for Kjædegaard har endnu en gang bevist at han kan noget, som er de færreste krimiforfattere forundt.

Forfatter: Lars Kjædegaard
Forlag: Rosinante
Udgivet: 2017
Sider: 293
Kategori: Krimi
Anmeldt: 18.06.2019

Af samme forfatter