Enhver

Bogen begynder med en begravelse, og slutter på et operationsbord. Gennem hele bogen er det netop temaet. Menneskeligt forfald, sygdom og død. Men det er også en bog om hvad der sker med mennesker der står i den sidste del af deres liv og opdager, at der er for mange ting der skulle have været anderledes. Det er en bog om den smertelige erkendelse af, at livet på jorden kun leves én gang, og at det ikke kan leves om. Det er i det hele taget en bog om mange af livets store problemer og spørgsmål.

Hovedpersonen i "Enhver", er hele registret igennem. Især da han befinder sig i livets efterår, og tager sin tilværelse op til revision. Tre forliste ægteskaber, to sønner og en datter, hvoraf han kun har kontakt med datteren, og en højt elsket bror, som han helt mister kontakten til, samtidig med at vennerne omkring ham bliver syge og dør. Et liv i bakspejlet, som kan tage pusten fra "Enhver".

"Enhver" er velskrevet deprimerende. Den giver mod på livet, om ikke for andet, så for ikke at ende som hovedpersonen, der til sidst kun ser sygdom og død omkring sig, og som ikke længere formår at glæde sig over livet.

Philip Roth, der i tidens løb er blevet tildelt en mængde priser for sit forfatterskab - deriblandt Pulitzerprisen for "Amerikansk Pastorale" - har skabt et værk der på sine små 200 sider, sætter tanker i gang om livet og døden, og om hvad vi får ud af det hele mens vi er her. Det er velskrevet, letforståeligt, og vedkommende.

 

Enhver

Forfatter: Philip Roth
Oversat af: Niels Lyngsø
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 2007
Sider: 199
Kategori: Roman
Anmeldt: 15.09.2007

Af samme forfatter