En lykkelig slutning

Bøger må gerne overskride grænser. De må gerne være eksperimenterende, og de behøver ikke at være bundet af virkeligheden. "En lykkelig slutning" af Maren Uthaug er alt dette, og rigtig meget mere. Den er grotesk, bizar, nogle steder kvalmende, men frem for alt er den grænseoverskridende.

Forlaget skriver:

Bedemanden Nicholas nedstammer fra syv generationer af bedemænd. Han er begyndt at opdage en ny side af sig selv. Nysgerrigt søger han tilbage i familiehistorien. Han kan ikke være den eneste, der har haft et problem med lig. Hvorfor tiltaler de ham pludselig sådan?

Gennem Maren Uthaugs ”En lykkelig slutning” stifter læseren bekendtskab med overtro, spøgelser, medlidenhedsdrab og nekrofili. Det er en rejse gennem dødens historie og Nicholas støder i sin søgen også på OCD, teosofi og nazisme. Det er en kulturhistorie, hvis morbide tilgang går ud over både vores fantasi og logik.

Flere gange var jeg ved at lægge bogen fra mig. Den var simpelthen for langt ude, for grotesk, og ikke mindst for morbid. Alligevel holdt jeg ud til sidste side. Jeg overvejer stadig om jeg er glad for at jeg gjorde.

Uthaug tager tabuer op, og giver dem en tur i vridemaskinen. I "Hvor der er fugle" er det indavl der behandles. I "En lykkelig slutning" er det... tjah... Det er i hvert fald nekrofili, så meget er jeg sikker på. Uthaug malede billeder, som jeg vil være længe om at viske ud. Men Uthaug skriver også virkelig godt. Hendes sprog lægger en underspillet distance til det hun fortæller, og måske er det derfor at "En lykkelig slutning" glider ned alligevel.

Bedemandsfamilien er nok noget af det mest dysfunktionelle jeg nogensinde har mødt. Der er stort set ingen af dem der er "normale". Alle har de et eller andet at slås med; OCD, afdødes ånder, usømmelig omgang med lig, for bare at nævne noget af det.

"En lykkelig slutning" skubbede til mig, og det er jo lige præcis det en god bog skal gøre. Den skal få mig til at tænke. Den skal få mig til at føle, og tage stilling. Derfor ser jeg ikke anden udvej, end at kaste fem store stjerner efter Uthaugs lykkelige slutning. For når alt kommer til alt, så kan hun virkelig noget med sine bøger.

Nogle gange er det groteske og det bizarre morsomt. Men med "En lykkelig slutning", befinder vi os et sted, hvor vi for længst har passeret det morsomme, og bevæger os på en opdagelsesrejse ind i ukendt land.

Det er klamt, og det er knageme godt gået.

Forfatter: Maren Uthaug
Forlag: Lindhart & Ringhof
Udgivet: 2019
Sider: 382
Kategori: Roman
Anmeldt: 19.02.2020

Af samme forfatter