En helt normal familie

En af de bedste spændingsromaner jeg har læst meget længe. Et virkelig velgennemtænkt plot, og et psykologisk drama hvor alt ikke nødvendigvis er som det ser ud.

"En helt normal familie" er en psykologisk thriller af Mattias Edvardsson, som sætter spørgsmålstegn ved, hvor godt vi egentlig kender vores egen familie.

Familiens 17-årige datter Stella bliver anklaget for et brutalt knivmord på sin kæreste, en oversmart forretningsmand. Men hvorfor ville hun dræbe ham? Forældrene er fra det bedre borgerskab med gode jobs som præst og forsvarsadvokat. Deres moral kommer alvorligt på prøve, imens de indædt kæmper for at få Stella frikendt.

Bogen har tre fortællere, der hver især giver os deres vinkel på mordsagen. Oftest skiftes fortællerne til at få ordet når en forfatter benytter flere fortællere, men Mattias Edvardsson lader hver enkelt tale færdig, inden den næste får ordet. Først hører vi sagen fra Stellas fars side, så fra Stellas egen og til sidst fra hendes mors side. Faren er præst og moren er forsvarsadvokat.

Det lykkes for Edvardsson at grave sig helt ind i hovedet på hver af de tre vidt forskellige fortællere. Jeg oplever at han bliver ét med sine hovedpersoner, og bare lader ordene flyde. Det virker ikke på noget tidspunkt påtaget, forceret eller søgt.

Edvardsson undersøger hvor langt vi er villige til at gå for at redde vores kære, og hvor mange skeletter der skal ud af familiens skabe for at få det til at ske. Det betyder, at intet er som det umiddelbart ser ud. Den pæne familie har sine mørke sider. Sider som ingen andre end familien selv kender til.

Det store spørgsmål om hvorvidt datteren virkelig har slået sin kæreste ihjel, er omdrejningspunktet i hele romanen. Som læser er jeg hele tiden i tvivl. Forældrene tror ikke hun gjorde det, men de er jo hendes forældre, så det tør jeg ikke lægge for meget i. Beviserne siger at hun gjorde det. Men det er først til allersidst, som i virkelig allersidst, at jeg får at vide hvem der gjorde hvad. Måske, for jeg er stadig ikke helt sikker. Men jeg tror egentlig heller ikke det er bogen formål at fortælle hvem der slog kæresten ihjel, for så ville den jo bare være endnu en krimi. Formålet er, at dykke ned i familiers skyggesider og undersøge om der stadig er en familie bagefter. Om den kan holde til det. Og det er virkelig godt skrevet.

Mattias Edvardsson er med "En helt normal familie", røget direkte ind på min mentale liste over forfattere jeg skal holde øje med. For hold da helt op hvor kan han skrive!

Forfatter: Mattias Edvardsson
Forlag: People's Press
Udgivet: 2019
Sider: 464
Kategori: Krimi, spænding, domestic noir
Anmeldt: 17.10.2019

Af samme forfatter