Dukkehuset

At en krimi er forudsigelig kan jeg for så vidt godt leve med. Så længe det er gjort sådan, at man ikke har gættet slutningen efter de første sider, og at efterforskere fremstilles som smådumme figurer der ikke kan regne noget ud. "Dukkehuset" af Matthew Arlidge er forudsigelig, og man skal ikke mange sider ind i bogen før slutningen er tydelig. Det der gør at det fungerer så fremragende her, er at efterforskerne på ingen måde et småt kørende. De er knivskarpe, og det er virkelig spændende at følge deres arbejde.

Forlaget skriver:

En ung kvinde vågner op i en kold, mørk kælder, uden nogen anelse om hvordan hun kom derned, eller hvem hendes kidnapper er. Således begynder hendes værste mareridt.

I nærheden bliver liget af en anden ung kvinde opdaget, hvor hun er blevet begravet på en afsidesliggende strand. Men den døde pige blev aldrig meldt savnet – hendes fremmedgjorte familie havde modtaget regelmæssige beskeder fra hende igennem årene. Nogen har holdt hende i live hinsides graven.

At kvinder bliver fanget og holdt indespærret af en psykisk "udfordret" person, er der ikke noget nyt i. De fleste krimiforfattere har vel på et eller andet tidspunkt skrevet en krimi med det tema. Men Arlidge formår, til trods for at det hele er mere eller mindre set før, at fastholde en høj spændingskurve. Tricket er enkelt - han fortæller det hele, men udelader små detaljer, og holder på den måde hele tiden læseren på pinebænken.

Ved siden af kidnapperhistorien, følger vi et par sidehistorier. Dels en om hovedpersonen, den motorcykelkørende masochist kommisær Helen Grace, og dels en om interne stridigheder i korpset. Ofte virker den slags sidehistorier påtagede og ligegyldige, men ikke her. De kammer aldrig over så de overtager bogen, men forbliver det krydderi der løfter helheden.

Desværre er der temmeligt mange løse ender som der aldrig bliver bundet knude på. Jeg kunne godt tænke mig, at bogen havde været 50 sider længere, så der også var plads til knuderne. Men måske næste gang.

Forfatter: Matthew Arlidge
Forlag: Jentas
Udgivet: 2018
Sider: 351
Kategori: Krimi
Anmeldt: 19.12.2019

Af samme forfatter