Det barbariske forår

Jeg kan lige så godt sige det som det er: Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skal mene om "Det barbariske forår" af Jonas Lüscher. Altså, bogen har været nomineret til flere forskellige priser, og Lüscher overraskede alle med bogen. Jeg er bare ikke helt sikker på hvorfor.

Forlaget skriver

En overbevisende, satirisk beskrivelse af de fremadstormende, nyrige spekulanter, der bragte den vestlige verden på fallittens rand i 2008 (og givetvis vil gøre det igen): En schweizisk forretningsmand er som eneste ikke-britiske gæst landet på et luksus-resort i den tunesiske ørken. Et voldsomt fald i pundet får hurtigt civilisationens fernis til at krakelere.

En maggi-terning af en kapitalismekritisk roman, simrende omkring spørgsmål om dannelse, moral og civilisation.

"Det barbariske forår" er i sandhed en satirisk beskrivelse af nyrige spekulanter og en kapitalismekritisk roman. Det er ikke det. Det er mere måden den er skrevet på. På mig virkede det utroligt opstyltet og underligt. Jeg er med på at historien er den der satiriske beskrivelse af førnævnte personager, men når forfatteren vælger at fortælle den gennem en karikeret hovedperson, kan jeg godt blive i tvivl om hvorvidt forfatteren selv tager historien alvorligt. Det bliver sådan lidt satire med satire på. Satire kan give rigtig god mening, men når satiren fremføres satirisk, ophæver den ligesom sig selv, og bliver bare mærkelig.

Når det så er sagt, så lykkes det dog alligevel Lüscher at vise hvor tynd fernisen er på dem vi tror har styr på det hele. Når tæppet rives væk under dem, ender de nærmest som rovdyr. Det tror jeg så ikke kun er gældende for de kapitalister som forfatteren langer ud efter. Det er nok bare en menneskelig ting, at være pæn på overfladen. Men hvad der gemmer sig under den, ser vi først i det øjeblik vi bliver pisket ud på overdrevet.

Jeg har tydeligvis ikke forstået "Det barbariske forår". For jeg forstår ikke prisnomineringer og lovprisninger af værket, når jeg egentlig bare fandt det irriterende.

Forfatter: Jonas Lüscher
Forlag: Jensen & Dalgaard
Oversat af: Inge Nissen
Udgivet: 2019
Sider: 158
Kategori: Roman
Anmeldt: 27.01.2020

Anmeldereksemplar fra forlaget


Af samme forfatter