Den lukkede

Jeg kender ikke Lene Toscano og har aldrig hørt om hende. Alligevel har jeg lige læst et brev hun har skrevet - måske til mig.

”Den lukkede” er et 159 sider langt desperat brev fra Anna. Hun er blevet tvangsindlagt på den lukkede af sin stedmor, der er overlæge på psykiatrisk afdeling. Hun er blevet indlagt, fordi hun har set noget hun ikke skulle have set, og nu vil stedmoderen give hende elektrochok for at "nulstille hendes hjerne", som Anna udtrykker det. Bagefter vil hun ikke kunne huske noget om noget. Anne begynder at skrive brevet lørdag kl. 16.37. Mandag kl. 8.00 vil de komme efter hende, og sende strøm igennem hendes hjerne. Så Anna har travlt. Meget travlt. Inden da, skal hun have nedskrevet sin historie, og have den sendt ud fra den lukkede. Håbet er, at en eller anden vil finde og læse historien, og få hende ud fra den lukkede.
Bogen, eller brevet om man vil, er hurtigt læst. Annas historie går fra at være en normal ung piges beretning om hendes liv, til at ende i noget fuldstændig grotesk. Undervejs møder vi forskellige personer, bl.a. "de normale" der er ansat på den lukkede, og "de syge" der er indlagt på den lukkede. Ofte er det svært at skelne mellem normale og syge, og ofte sidder man med en følelse af, at der ville være mere styr på sagerne hvis de normale var de syge, og de syge var de normale. Grænser flyder ud, og normer og begreber sættes på prøve. Er det Anna der psykotisk, sådan som stedmoderen hævder, eller er det stedmoderen der er mentalt ustabil langt ud over alle grænser? Jeg ved det ikke. Sidste blad i bogen er vendt, og jeg ved det stadig ikke.

Selv om der ikke er tale om stor sproglig kunst, og selv om Forfatterweb.dk ikke kender Lene Toscana (der i givet fald skulle have været anført lige efter Tolkien, og det ville måske være at stramme den lidt), så giver bogen god mening alligevel. Forfatteren har ramt en 17-årig piges tanker og sprog rimeligt godt - går jeg ud fra, da jeg hverken har været en 17-årig pige eller er blevet velsignet med en sådan i børneflokken. I hvert fald bliver Anna ganske troværdig som karakter. Men, vigtigst af alt, så får Lene Toscano sneget et opgør med normalitetsbegreber ind gennem bagdøren, og giver dermed sine læsere stof til eftertanke.

Til sidst en opfordring til forlaget Valeta:

Det er IKKE nok at copy/paste teksten fra den trykte bog over i en e-bog. Efterfølgende ombrydning af teksten i den epub fil der kommer ud af det, kan på det varmeste anbefales! Jeg læste ”Den lukkede” som ebog, og kan kun sige, at det forlaget præsterede i den forbindelse, er virkelig dårligt håndværk. De fire stjerner jeg giver ”Den lukkede”, er således udelukkende forbeholdt forfatterens præstation.

 

DenLukkede

Forfatter: Lene Toscano
Oversat af: -
Forlag: Valeta
Udgivet: 2013
Sider: 159
Kategori: Roman
Anmeldt: 06.08.2013

Af samme forfatter