Den franske gartner

Hvis titlen og bogens forside ikke er advarsel nok, så skal man ikke langt ind i bogen før man må erkende at Barbara Cartland bestemt ikke har levet forgæves. I Santa Montefiores søde og hyggelige kærlighedsroman "Den franske gartner", når kvalmometerets viser nye højder, og det er okay.

Et ægtepar flytter fra storbyen og ud på landet i en villa med en fortryllende have. Men den idylliske drøm bliver spoleret, da fortielser i familien dukker op til overfladen, og parret glider fra hinanden og bliver begge ensomme. En dag dukker en mystisk franskmand op ved deres dør, og han hjælper parret med at hele sårene. Men hvem er han? Da den franske gartners hemmelighed bliver afsløret, opdager parret, at haven ligesom kærligheden har en magi, der kan genoprette troen på livet.

Montefiores lægger aldrig skjul på at "Den franske gartner" er en sukkersød kærlighedroman. Forsøger aldrig at give den et lag "seriøs" fernis. Det er som det er, og så kan man lide det eller ej. Normalt har jeg det lidt stramt med alt for mange violiner i baggrunden, og med alt for mange buttede engle der kigger ned fra vattotter på himlen. Men jeg kunne faktisk rigtig godt lide bogen. Javist, den er forudsigelig som regnvejr på en dansk sommerdag, og læseren har regnet slutningen ud efter ganske få sætninger, og det er okay. For det er sådan den slags bøger skal være. En sød pause fra en hverdag der måske nogle gange har lidt for meget kant.

Forfatteren skriver godt. Der bruges tid på at bygge karaktererne op. De får krop og sjæl, og det lykkes faktisk (trods den forudsigelige og usandsynlige historie) at gøre dem ganske troværdige. Det er jeg ret imponeret over.

Til trods for at alle skal så meget ondt igennem, inden de kan forlade bogens sidste side på en sti af rosenblade og leve lykkeligt til deres dages ende - og dermed være en bog som jeg per definition hader, var den rigtig god. Jeg nød at være i selskab med personerne og deres historie, og jeg nød at den var så forudsigelig. Det er der også en eller anden tryghed i, og det har man nogle gange brug for.

"Den franske gartner" er ikke en bog af den slags man kan gå og fundere over i lang tid. Det er ikke litteratur der flytter grænser, men ind imellem kan det være nok bare at bevæge sig inden for de grænser man kender så godt.

Forfatter: Santa Montefiore
Forlag: Turbulenz
Udgivet: 2019
Sider: 441
Kategori: Roman
Anmeldt: 12.09.2019

Anmeldereksemplar fra forlaget


Af samme forfatter