Den amerikanske sømand

Så er vi der igen. I slægtshistorien. Det er, som om enhver forfatter med respekt for sig selv skal skrive en slægtsroman. Karsten Lund, der har skrevet ”Den amerikanske sømand”, er ingen undtagelse. Men han gør det rimeligt godt. Vinkler historien på en lidt skæv måde, og lader en nutidig jeg-fortæller berette om tidligere tiders gøren og laden.

Vi er i Skagen i årene omkring det forrige århundredeskifte. Ane og Jens Peter har været gift i flere år, uden at der dog er kommet børn ud af deres ægteskabelige anstrengelser. En nat strander et skib, og kun en enkelt sømand overlever - den amerikanske sømand. Jens Peter er ikke hjemme, og sømanden kommer til hægterne i Anes varetægt. Faktisk kommer han rigtig meget til hægterne - og så har vi balladen. Sømanden forsvinder, og tilbage står Ane og Jens Peter med et lille barn, der ligner den amerikanske sømand lidt for meget. Herfra følger vi familien på godt og ondt de næste hundrede år, indtil fortælleren graver en gammel hemmelighed op, og afslutter det der blev begyndt med et forlis.

"Den amerikanske sømand" er et spændende indblik i hverdagslivet i Skagen gennem de sidste hundrede år. Som slægtshistorie er den interessant, uden at være fremragende. Forfatterens egen stemme slår aldrig helt igennem. Den svinger for meget, og efter lader læseren med en lidt farveløs oplevelse.

 

DenAmerikanskeSoemand

Forfatter: Karsten Lund
Oversat af: -
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 2007
Sider: 325
Kategori: Roman
Anmeldt: 31.08.2008

Af samme forfatter