Børnene vi mødte på stranden

Sidst jeg læste en ungdombog var i midten af 70'erne, hvor Susan Hinton's "Outsideren" var bogen der blev læst af enhver teenager med respekt for sig selv. Her, ca. 40 år senere, har jeg igen læst en ungdomsbog. Denne gang Catrine Werchmeisters "Børnene vi mødte på stranden". Unægtelig en noget anden historie end "Outsideren", men det blev den ikke ringere af.

Historien udspiller sig i Italien. Jeg er ikke helt klar over præcis hvor vi er, men det må være på Siciliens sydkyst et sted. Her bor Cecilia med sin storesøster, storebror og sine forældre.
I et andet land, på den modsatte side af Middelhavet, bor Daud med sine søskende og forældre. En dag bliver Dauds far hentet af nogle mænd, og skudt nede på gaden. Dauds mor planlægger en flugt til Europa, men politiet kommer på tværs så hun og den yngste datter ikke kommer med båden. Kun Daud og tre yngre søskende kommer afsted i en båd de selv skal sejle. En båd som kun har halvdelen af det nødvendige brændstof ombord.

Daud og hans søskende skyller op på stranden, hvor Cecilie og hendes venner befinder sig.

"Børnene vi mødte på stranden" bygger på en langvarig research af uledsagede flygtningebørns vilkår, i forhold til europæiske børns vilkår. Bogen er skrevet så Cecilie og Daud skiftes til at have et kapitel, hvor de fortæller om deres oplevelser. Ofte er det den samme oplevelse der bliver fortalt om, af hhv. Cecilie og Daud. Og det fungerer rigtig godt.

Historien er, i det store og hele, godt tænkt, og vi kommer vidt omkring. Nogle gange lidt for vidt. Som da der pludselig kastes nogle heroinsmuglere ind i historien, for lige så pludseligt, at blive trukket ud igen. Det fungerer ikke rigtig, og tankerne gled mod barndommens "De fem" bøger af Enid Blyton. Der gike lidt for meget sommer-barne-detektiv i den. Men der hvor det handler om Cecilies forhold til flygtningen Daud, og om Dauds forhold til europæiske Cecilie, fungerer det rigtig godt. Forfatteren giver børnene en nogenlunde troværdig stemme, selvom de nogle gange tillægges tanker som jeg tvivler på at 12-14 årige børn har.

Selvom målgruppen er unge mennesker på hovedpersonernes alder, fik en gammel nisse som jeg faktisk også en hel del ud af at læse den. Tingene er ikke altid så sort/hvide som vi gerne vil gøre dem, og det er i nuancerne at virkeligheden findes.

 

Forfatter: Catrine Werchmeister
Oversat af: -
Forlag: EgoLibris
Udgivet: 2016
Sider: 362
Kategori: Ungdomsbøger
Anmeldt: 26.06.2016

Anmeldereksemplar fra forlaget


Af samme forfatter