Autoritet

Historien ændrer fokus i "Autoritet", der er det andet bind i Jeff VanderMeers Southern Reach-trilogi. Et bind der er mindst lige så velskrevet og mystisk som det første ("Udslettelse").

John Rodriguez er den nyansatte leder af det nedslidte forskningscenter, Southern Reach, der har til opgave at bevogte det mystiske vildnis kaldet Område X. John modtager ordrer fra sin ukendte chef, Stemmen, der lige fra første dag på jobbet sætter John til at håndtere eftervirkningerne af den fejlslåede tolvte ekspedition til Område X.

Vi er, med andre ord, på den anden side af ekspeditionen i "Udslettelse", og har fået en ny hovedperson. Det betyder ikke at hovedpersonen fra sidst er glemt, men hun har fået en ny rolle.

"Autoritet" er en mystisk, diffus og på sin vis drømmende historie. Efterhånden som John Rodriquez dykker ned i Southern Reach, bliver det mere og mere tydeligt, at ikke alt er som det umiddelbart ser ud. Spørgsmålet er bare, hvad det så er. At Område X påvirker alle der kommer i berøring med det, fik vi slået fast i bind et. Her i bind to, kunne det se ud til at Område X ikke alene påvirker ekspeditionsdeltagere inde i området. Det har tilsyneladende også indflydelse på folk udenfor. Måske. For i VanderMeers mystiske univers ved man aldrig helt hvad der er op og ned.

VanderMeer er virkelig en dygtig forfatter. Han bruger ikke så meget sine ord til at fortælle historie med, som han bruger dem til at male landskaber og stemninger, og så lade historien tone frem af disse malerier.

Jeg var forvirret, da jeg havde læst "Udslettelse", men efter "Autoritet" er jeg forvirret på et højere plan. Det er bestemt ikke negativt ment. VanderMeer hypnotiserer ikke bare sine karakterer, men også sine læsere, med sit langsomme og drømmeagtige sprog. Han fører mig ind i en verden hvor jeg føler mig ilde tilpas, men samtidig en verden jeg ønsker at lære bedre at kende. På den måde gør forfatteren mig til en af karaktererne i fortællingen, og det er ganske enkelt genialt.

Man skal ikke lade sig skræmme af at trilogien er science fiction, for den indeholder så mange lag, at alle kan have glæde af den.

Forfatter: Jeff VanderMeer
Forlag: Rosinante
Udgivet: 2018
Sider: 362
Kategori: Science-Fiction
Anmeldt: 02.01.2020

Af samme forfatter